Tapio Wirkkala, Jacksons Design, Berlin 2016

Introduktion till den finske formgivaren Tapio Wirkkala genom utställning på Jacksons Design i Berlin 2016.

Swedish Grace, Jacksons Design, Berlin 2014

Introduktion till epoken Swedish Grace genom utställningen med samma namn på Jacksons Design i Berlin 2014.

Poul Kjærholm, Jacksons Design, Berlin 2016

Introduktion till den danske formgivaren Poul Kjærholm genom utställning på Jacksons Design i Berlin 2016.

Nordisk Modernism, Jacksons Design, Berlin 2015

Introduktion till Nordisk Modernism genom utställning på Jacksons Design i Berlin 2015.

Ädla metaller

Guld

Guldhalt anges i karat (k), ej att förväxla med carat (ct) som är viktenheten för ädelstenar. Rent guld betecknas med 24 karat. Man använder sällan så hög guldhalt som 24k i smycken, istället legerar man guldet med andra metaller. Kopparlegering gör guldet rött, med silver blir guldet grönaktigt, medan silver tillsammans med koppar ger gult guld. Vitguld legeras med palladium och silver, tidigare användes nickel istället för palladium. Den lägsta karathalten som brukar användas i Sverige är 18k vilket betyder att guldhalten är 75 procent. Guldets smältpunkt ligger på 1064 °C.

Platina

Den silvervita platinan är liksom guld ett metalliskt grundämne. Platina är smidbart och böjligt precis som guld och silver. Den höga smältpunkten, 1772 °C, gör att platinan måste bearbetas genom svetsning, vilket är anledningen till att den började användas sent i smyckekonsten. Platina har stora fördelar, bland annat oxiderar den inte och den vita färgen ”smittar” inte infattade stenar. Platina är dyrare än guld, men har en stor fördel i att den både är stark och smidig. Dessutom går det åt mindre platina i jämförelse med andra ädla metaller när exempelvis stenar ska infattas.

Silver

Silver ingår i samma ädelmetallgrupp som guld och platina. Silversmedens silver delas in finsilver, sterlingsilver och verksilver. Silverhalten anges i tusendelar. Finsilver är i det närmaste rent och smälter vid 961 °C. Sterlingsilver innehåller 925 tusendelar rent silver och 75 tusendelar koppar. Det smälter vid cirka 850 °C. Verksilver innehåller 830 tusendelar rent silver och 170 tusendelar koppar. Det smälter vid cirka 800 °C.