MÅNADENS HANDLARE - APRIL
Postat den 01 april 2012

TORBJÖRN HENRIKSSON

VERKSAMHET
Silver o Form
www. silveroform.se

ORT
Stocksund

SPECIALITET
Allt i silver - Antikt, Skandinaviskt 1900-tal, Matsilver och Smycken. Försäljning via Internet, www.silveroform. se och Mässor.

DU STÄLLER UT PÅ MÄSSOR OCH SÄLJER VIA TELEFON OCH INTERNET, HUR ÄR DET ATT INTE HA NÅGON AFFÄR ELLER NÅGOT SHOWROOM?
Det är både perfekt och underbart. Jag vill inte bara sitta i en butik och vänta på att någon ska komma in och köpa, utan tycker om friheten som min affärsmodell ger mig. Det fungerar så bra att jag är förvånad över att inte fler antikhandlare gör likadant.
För att kunna sälja via hemsidan och per telefon måste kunderna förstås känna förtroende. Föremålen måste vara bra och det ska också ingå full returrätt inklusive fraktkostnader om det skulle vara något som inte stämmer. Myten om att man inte kan sälja dyra föremål på nätet stämmer inte oavsett anledning. Jag har nyligen sålt en matsilveruppsättning till en förstagångskund för 60 000 och inte sällan säljer jag föremål till kunder jag aldrig träffat för 20 – 30 000 kronor. Förstås lägger jag ner en hel del tid framför datorn. Dels lägger jag ut beskrivningar på föremålen, sedan ska de fotograferas, jag skriver nyhetsbrev, uppdaterar SilverKontanten (en postorderlista innehållande c:a 100 objekt som publiceras varje månad i Antik och Auktion och Antikvärlden), uppdaterar hemsidan och sköter mailkorrespondensen med mina kunder. Förutom det talar jag mycket i telefon, det är fantastiskt hur väl man kan lära känna en människa genom telefonsamtal. Vissa kunder har jag talat med fler än hundra gånger utan att vi setts…

HUR HAR DE SENASTE ÅRENS ÖKADE SILVERPRISER PÅVERKAT DIG?
En hel del. Man ska veta att silverpriserna de senaste tre åren har stigit från 3000 kronor per kilo finsilver till 7000 kronor för samma mängd idag. Det har resulterat i att vissa varor inte går att handla med längre, exempelvis 1900-talets enklare stilkopior. De blir helt enkelt för dyra eftersom de köps för att smältas ner. Det har lett till att mitt sortiment har förfinats, de alldagliga föremålen har på ett naturligt sätt trängts bort eftersom det inte lönar sig att handla med dem längre. Ytterligare en konsekvens av de ökade silverpriserna är att det kommer ut allt färre objekt på marknaden och jag skulle uppskatta att en 60-70% av det som kommer ut på auktion just nu köps upp av skrothandlare för att smältas ner.

VILKA ÄR HÖJDPUNKTERNA I DITT LAGER JUST NU?
Åhh, dels är det en bestickuppsättning av Wiwen Nilsson om 312 delar och ett par kandelabrar från Atelier Borgila, stämplade 1928, formgivna av Erik Fleming.

Bestickuppsättingen är fantastisk i sitt slag. Mer komplett än så här kan det knappast bli, 24 delar av alla olika slags bestick förutom uppläggningsdelarna. Wiwen Nilsson utformade matknivar på två olika sätt, dels är som här, tjocka med vinklade avslutningar och en plattare modell med rundad avslutning. Den här tjockare matkniven är väldigt stilig, skön att hålla i och är dessutom alltid gjord på 1930-talet vilket är extra roligt. För övrigt är den största delen av uppsättningen just från trettiotal medan en femtedel är stämplad under sextiotalet. Wiwen Nilsson är 1900-talets stora modernist och avantguardist inom svensk silversmide varför det är en oerhörd känsla att kunna presentera en sådan stor uppsättning.

Nummer två bland höjdpunkterna är ett par magnifika kandelabrar från Atelier Borgila vilka visar prov på Erik Flemings utsökta sinne för elegans och proportioner, liksom Atelier Borgilas höga krav på kvalitet och utförande. Under 1920-talet har Erik Fleming ett friare förhållningssätt till formen än under de två kommande decennierna då den mer traditionella och borgerliga Borgila-stilen hittat sitt fasta uttryck. Det gör kandelabrarna än mer intressanta!
Bestickuppsättning om 312 delar av Wiwen Nilsson, Lund, 1930- och 60-tal.

HAR DU ANNARS NÅGON FAVORIT BLAND SILVERSMEDERNA?
Det är Karl Wojtech som kom till Sverige på 1910-talet och som arbetat i en starkt förenklad stil i funktionalistisk anda. Kommer det ut något på marknaden, vilket det sällan gör, är jag alltid spekulant. Senast var för tre-fyra år sedan då jag köpte en sockerskål med lock.

 

VILKEN TYP AV BESTICK ANVÄNDER DU HEMMA?
Modell Diplomat formgiven av Gustaf Jansson för CG Hallberg på 1930-talet. Jag tycker om modellen för dess rena, harmoniska form och gedigna kvalitet.

MOTTO
Maximal ärlighet i affärer.

 


 Visar 1-1 av totalt 1   |   Sida 1